Sunday, December 24, 2017

good bye 2017

2017 throwback!
just a random selection from my whatsapp gallery.


may 2018 bring more joyous and happiness
all the best, myself :)

regards, 
maryam rusli
24122017
5.39 pm
bilik sakinah habibah
mahallah ruqayyah, IIUM














Thursday, March 16, 2017

KENANGAN SPM . APA KATA ANDA?

Edisi Bongkar!!
SPM sis ada DUA "C"
- Bahasa Arab
- Bahasa Inggeris
The rest is history. LOL
Benda yang kita tak suka, jangan sangka dia akan terus menjauhi kita. "boleh jadi kamu benci sesuatu padahal ia baik bagi kamu.."

Perjalanan belajar dua bahasa - arabic english tak berhenti disitu.
Sambung diploma - ingatkan boleh lari dari arab. Rupanya arab adalah bahasa utama kebanyakan subjek. Adushh! 

Agi idup agi ngelaban. Arab pun arab lah. Belajar terus belajar. Alhamdulillah grad jugak pointer 3 lebih sikit.
Sambung degree ingatkan dah boleh stop arab. Rupanya arabic n english main language. Subjek dalam malay 2@3 je. Struggle.

SOALAN: Susah ke arab? Takkk.. Senang je kalau kau kaki menghafal. Kalau ada usaha nak dalami betul2 . selalu praktis cakap. Tapi i is bukan otak menghafal. Agak struggle. Tak ngam ngan jiwa artis khat (aceewaahhh...) & jenis otak berputar sebab kaki catur (koh3). Complex mind .huhuu. tapi belajar tetap belajar.

Fasobrun jamil.
Sabar itu indah.
Walau tak suka, hadap saje. Ikhlaskan niat.

Sampai satu saat rasa bersyukur sangat diberi peluang kenal bahasa pertuturan Nabi kita. Baca Quran kadang2 ada faham makna sikit2, agak sentap juga sebab sedar macam ayat tu tuju kat kita huhuu..

ENGLISH? sis struggle sebab nak grade USIM kena BAND 3! Tanpa malu nak bagitau 4 kali amik. 2 masa diploma konon nak masuk UIA haha.. Dua kali kat usim. Yang last sikit lagi nak band 4 hoho.. still band 3 jela kan. boleh grad syukur alhamdulillah dah.

Dalam tak suka bahasa asing tu, benda tu lah yang kena hadap sampai masuk alam kerja. Hari2 duk mengadap student international yang macam2 style loghat english dorang.
Mostly faham. Tapi ada sgelintir yang cakap laju macam keretapi bulet tu, yang ni sketsa mainkan peranan. Samada kau kena suruh ulang balik soalan, angguk tanda faham yes ya yup, atau buat2 tak dengar ciaciaaciaaa..

Oh ya, im not a teacher.
Apa pengajaran nak cerita?

Adik2 yang dah dapat result harini, berapa pun result yang dah ada kat tangan, tak guna nak bersedih kalau ianya tidak memenuhi impian yang dilakar. barang lepas usah dikenang- sape usaha lebih dia dapat lebih. kan kan kan??

YANG PENTING SEKARANG NI, MACAMANA NAK MAKSIMAKAN apa saje kemahiran, bakat, minat, kekuatan yang kita ada untuk mencorak siapa kita satu hari nanti.

TAK TAHU NAK JADI APA BESAR NANTI?

- dik, akak pun tak tau akak nak jadi apa. sampai sekarang...! hahahaa

JUST FOLLOW THE FLOW
ASAL TAK MENYIMPANG KE JALAN SESAT
ASAL DEKAT PADA TUHAN
ASAL ASAL HIDUPMU KEMBALI PADA FITRAH.

Jadi apapun tiada masalah. OK?

TULUSLY
-maryamrusli-
bukan cikgu, bukan doktor, bukan engineer, bukan kerja kerajaan.

16/3/2017
7 BULAN LAGI GENAP 27 TAHUN

Thursday, February 11, 2016

ill


ada sesuatu yang kita sembunyikan..semoga takdir berpihak pada kita.. 

Friday, June 12, 2015

Huh

I cant stand this anymore. Im angry! Very very. Can i just fly away.... far far away?

Maryam rusli, sabar. Sikiiiitttt je lagi. Bagi masa sikittt je lagi.

Monday, June 1, 2015

Travel situ sana sini

One day, i will go there. Cepat atau lambat. Harapnya 10 tahun akan datang, aku sudah melakar garis lurus di tengah2 coretan ini.

Pulau redang
Pulau sipadan
Cameron highland
Andalusia

Maldives

Constantinaple

Korea

Japan

London

Mesir
Krabi
Poland

Makkah? madinah? - ianya satu keutamaan. Pertama sebelum bermula.

11.07pm
1jun2015

Tidak di dunia, di syurga menanti

Sunday, May 31, 2015

Gilakah aku

Aku rasa aku boleh jadi gilerrr
Oh plesshhhh aku mau hidup normal *sigh*

Yamhullahmaayashak

Wednesday, April 8, 2015

Ehh aku ni studen graphic pure ke?

Alkisahnya, aku dapat partner intern, dua orang. Budak graphic. Makanya sv kami bagi task kat dorg (dorang je. Aku tak. Aku pun pelik kenapa. 8 minggu kat sini xpernah lagi dia bgi task design kat aku. Tapi dorg ni bru je masuk 3 hari). Task nyer, buat poster (sumtin like that), about quote of MB tganu. Ceritanya, aku just nak gtau, tetiba aku jadi konfius. Kenapa??? Sebabnya budak2 ni duk tnya aku cmne nak crop gambar + smoothly.  Pastu tnya nak guna font apa. Nak letak ape utk cantikkan. Okelah yg tu sume aku fhm, dorang nak mintak pendpt. Tapi aku betul2 konfius bila dorang tanya aku camne nak crop tu. Kamon la. Benda basic editing kot. Well aku tak marah pun. Malah aku ajar satu satu dengan senyuman sebab aku tringat masa duk ajar benda2 cmtu kt member2 masa tgh blaja dlu. Aku dulu pun, blaja mlalui pglaman. Latihan. Xde masalah pun nak ajar sape2.

But the point is, macamana  studen graphic boleh fail hanya untuk crop satu gambar individu berkot? Like they do it for the first time?

Sangka baik. Dorang xbuat dah simple design camtu.

At the end, bjaya jugak dorang buat poster tu. Simple n nice. My sv choice.

tanyalah, xkena marah:)

meh menabung